Miten ateriakokonaisuus muodostuu?

Yksi ateriakokonaisuus saa maksaa 1 euron. Tuohon summaan sisältyy pääruoan lisäksi leipä ja rasva, salaatti sekä juoma. Kun kokonaissummasta vähennetään muiden raaka-aineiden hinnat, nähdään, paljonko rahaa on käytössä pääruoan raaka-aineisiin.

Esimerkkilaskelmat havainnollistavat, miten esimerkiksi näkkileivän, ostetun pehmeän leivän ja itse tehdyn leivän sekä salaattien hinnat vaikuttavat pääruokaan. Erityisruokavalioita tai työvoimakuluja ei kisareseptien suunnittelussa tarvitse ottaa huomioon.

Esimerkkilaskelma 1:

Lihakastike + keitinperuna, näkkileipä, salaatti ja juoma

Yhden aterian kokonaishinta  1,00 €
- näkkileipä - 0,04 €
- salaatti, kuten tomaatti-sipulisalaatti  - 0,35 €
- maito tai piimä, rasva  - 0,10 €
pääruoan valmistukseen  0,51 €

Esimerkkilaskelma 2:

Lihakastike + keitinperuna, pehmeä ostoleipä, salaatti ja juoma

Yhden aterian kokonaishinta  1,00 €
- pehmeä leipä, ostettu  - 0,10 €
- salaatti, kuten porkkanaraaste tai muu edullinen  - 0,15 €
- maito tai piimä, rasva  - 0,10 €
pääruoan valmistukseen  0,65 €

Esimerkkilaskelma 3:

Lihakastike + keitinperuna, itse leivottu leipä, salaatti ja juoma

Yhden aterian kokonaishinta 1,00 €
- pehmeä leipä, itse leivottu  - 0,06 €
- salaatti, kuten viikuna-kaaliraaste tai muu vähän kalliimpi - 0,20 €
- maito tai piimä, rasva  - 0,10 €
pääruoan valmistukseen 0,64 €

Esimerkkiresepti sadalle henkilölle

Kasvis-lihapata

Annoksia: 100 kpl
Annoskoko: 140 g
Määrä: 14,0 kg
L
Laktoositon

7,000 kg naudan suikale
0,105 kg valkosipuli, rouhittu, pakastettu
0,525 kg sipulikuutio, pakaste
0,245 L Touch of Taste Ruskea Vasikanfondi
0,595 kg pekoni
0,007 kg mustapippuri, jauhettu
0,175 L ruokaöljy

Lisää GN-vuokaan liha, mausteet, sipulit, öljy ja kuutioitu pekoni.
Sekoita ja anna maustua huoneenlämmössä 30 min. max 3 kg lihaa / 65mm 1/1 GN-vuoka. Ruskista lihat yhdistelmäpaistolla 160ºC 20 min välillä sekoittaen. Tarvittaessa jatka hauduttamista höyrykeitolla tai jatka hauduttamista keittopadassa 20 min. kunnes liha melko mureaa.

3,500 L vesi
1,050 kg valkokaali
0,525 kg lanttu
0,525 kg palsternakka
0,525 k porkkana

Kaada lihat kattilaan tai pataan. Lisää suikaloidut tai kuutioidut juurekset, kaali ja vesi. Keitä kunnes kasvikset ovat miltei kypsiä.

1,050 L vesi
0,385 kg IsoMitta Kerma kastike-/keittopohja -aineksia
1,050 kg IsoMitta Keittiö kasvirasvasekoite 15 %

Valmista vedestä ja kermakastikkeesta suurus ja saosta pata.
Lisää lopuksi kasvirasvasekoite. Tarjoa perunoiden ja puolukkasurvoksen kera.