Oulun tiimin tarina

ISS PALVELUT OY
KASTELLIN MONITOIMITALO, OULU
 

FINAALIANNOSTEN TARINA

Meillä on Kastellin monitoimitalossa usein erialisia teemapäiviä. Viime keväänä tuli ISS:n tuotekehityksestä Terveys- ja hyvinvointi- teema, mihin olimme aikoneet osallistua. Materiaaliin kuului mm. juliste, missä aiheena oli: ”Syö väriä! Väriä lautaselle hedelmillä ja kasviksilla.” Samaan aikaan alakoulun opettajat kertoivat, että heillä on yhden oppiviikon aiheena värit. Päätimme yhdistää nämä kaksi asiaa, ja siitä muodostui Väriä lautaselle -teema.

Väreiksi valikoituivat punainen, keltainen ja vihreä. Suunnittelimme päivän lounaat lisäkkeineen noihin väreihin, somistimme joka päivä ruokasalin ”oikean värisillä” kasviksilla ja hedelmillä, lapset piirsivät värikkäitä kuvia ja oppilaat sekä opettajat pukeutuivat teeman mukaisesti. Suosio oli huikea, ja teemaa toivottiin uudestaan!

Päätimme toteuttaa teeman taas helmi-maaliskuun vaihteessa ja halusimme kehittää siihen uusia, värikkäitä ruokia. Muistelimme, että punainen ruoka oli jäänyt ensimmäisellä kerralla vähän haaleaksi. Huomasimme kouluruokakilpailun ilmoituksen samoihin aikoihin ja päätimme yhdistää nämä kaksi asiaa. Muun muassa tästä johtuen kilpailuannoksissamme on paljon väriä ja kasviksia.

Ruokia maistatettiin päiväkodin ja iltapäivätoiminnan lapsilla sekä henkilökunnalla. ”Punaisena päivänä” 27.2. porkkanamakkarakeitto oli lounaslistalla, ja siis tarjolla koko koululle pienimmistä aikuislukiolaisiin.

Koska Oulusta olisi ollut hankalaa saada kannustusjoukkoa mukaan, päätimme ottaa ekaluokkalaiset kuvina mukaan tsemppaamaan joukkuettamme :D
 

HYVÄ KOULURUOKA

Hyvä kouluruoka on ravitsevaa, maistuvaa ja houkuttelevan näköistä. Ruoan pitää olla sellaista, että saadaan päivittäin mahdollisimman moni opiskelija osallistumaan lounaalle. Ruokien makumaailmaa ja reseptiikkaa pitää kehittää yhdessä palautteen perusteella, kuitenkaan kouluruokasuosituksia unohtamatta. Koululounaan pitäisi opettaa syömään monipuolisesti, ylläpitää suomalaista ruokakulttuuria modernilla tavalla, ja samalla rohkaista kokeilemaan uusia makuja.
 

KOULURUOKA TULEVAISUUDESSA

Uskomme, että kouluruoan arvostus nousee! Silloin sen valmistamiseen olisi toivottavasti myös käytettävissä hieman enemmän rahaa.

Kasvisruokien suosio lisääntyy tulevaisuudessa ja kasviksia käytetään entistä monipuolisemmin muiden raaka-aineiden lisänä.

Ruokalistoilla esiintyy enemmän ”nykyaikaisia kotiruokia”, koska makumaailma ja ruokailutottumukset muuttuvat koko ajan.

Kouluruokailun suunnittelussa huomioidaan yhä enemmän raaka-aineiden hiilijalanjälki. Ympäristöasiat ja terveellisyysteemat ovat koko ajan enemmän esillä, ja se auttaa oppilaita ymmärtämään oman merkityksensä mm. lautasilta tulevan biojätteen ja muun ruokahävikin määrässä.
 

Tutustu Oulun tiimiin »
Lue muiden tiimien kirjoittamia tarinoita »