Korpilahdelle ensimmäisen valtakunnallisen
kouluruokakilpailun voitto

Tiedote 16.3.2012

Kouluruokakisa nosti kunniaan koulukeittiöiden ammattilaisia

Korpilahden koulun tiimi vei voiton ensimmäisen valtakunnallisen kouluruokakilpailun finaalissa tänään Gastro-messuilla Helsingissä. Tiimiin kuuluvat kokit Tanja Varsell´, Marja Tuomi ja Pirjo Strang.

Korpilahden koulua edustanut ISS Palveluiden keskuskeittiön tiimi, Tanja Varsell´, Marja Tuomi ja Pirjo Strang, kokkasi itsensä voittoon Gastro-messuilla Helsingin Messukeskuksessa käydyssä koulukeittiöiden viiden tiimin finaalissa. Palkinnoksi voittajat lähtevät opintomatkalle Brysseliin.
– Kouluruoan arvostus kasvaa vain sitä kautta, että koulukeittiöiden ammattilaisten arvostusta nostetaan ja he voivat olla ylpeitä omasta osaamisestaan, totesi kilpailun päätuomari, ELO-säätiön hallituksen edustaja Lasse Lehtinen, joka toi kilpailuun pääministeri Jyrki Kataisen tervehdyksen. 
Tervehdyksessään pääministeri totesi kouluruoan olevan tärkeä osa kansallista ruokakulttuuria. Hän viestitti kunnioituksensa kilpailijoita kohtaan olevan suuri, sillä kilpailussa tehdään houkuttelevia ja maittavia aterioita jopa yhdellä eurolla. Samalla rakennetaan terveellisempää tulevaisuutta.
– Kouluruokailu on omaleimainen osa suomalaista ruokakulttuuria, jonka ainutlaatuisuudesta voimme olla ylpeitä. On ihailtavaa nähdä, miten kouluruokailun ja fine-diningin välille syntyy silta. Makuelämykset kuuluvat jokaiseen päivään ja niitä voi saada niin koulukeittiöstä kuin ravintolasta, sanoo Sari Mattila ELO-säätiöstä.

Tuomaristo kiitti voittajien oivaltavia reseptejä

Tuomaristossa aterioita arvioivat muun muassa ala- ja yläkouluikäiset lapset opettajineen, alan ammattilaiset ja päättäjät. 
– Voittajatiimi oli tasaisesti onnistuneessa menussaan modernisoinut perinteisiä reseptejä. Ateriat olivat terveellisiä ja maistuvia. Esimerkiksi juureksia oli käytetty oivaltavasti, sanoi Korpilahden koulun keittiötä arvioineen tuomaripöydän puheenjohtaja, yhteiskuntavastuuasiantuntija Janina Andersson. Voittoisaan menuun kuuluivat jauhelihakeitto ja kauraleipä, Kasvis-pastalasagnette ja Kuhapyörykät intialaisella hernekastikkeella.
– Tuomarointi oli mukavaa, kun pääsi maistamaan erilaisia ruokia ja uusia makuja. Mutta ei tämä ihan helppoakaan ollut, totesi 5-luokkalainen Joni Kettunen Tapanilan koulusta Helsingistä.
Tuomariston jäsen, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm totesi, että kouluruoan ravitsemuksellista laatua olisi hyvä seurata tasaisesti ja jatkuvasti. Ruoan pitää maistua lapsille ja ruokailuhetken pitää plla kiireetön. Arvostuksessa esimerkkiä antavat aikuiset.

Kovatasoinen finaali tuotti uusia reseptejä kouluille

Gastro-messuilla käydyssä, erittäin tiukassa finaalissa kohtasivat Kirkkonummen koulukeskuksen tiimi Kirkkonummelta, Taalintehtaan koulun tiimi Kemiönsaarelta, Korpilahden koulun tiimi Korpilahdelta, Kyminkartanon koulun tiimi Kotkasta ja Hatanpään ravintokeskuksen tiimi Tampereelta.
Yksi kilpailun tavoitteista on löytää uusia reseptejä ja iloa kouluruuan suunnitteluun. Finalistien keittojen ohjeet sekä kasvis-, liha- ja kalaruokien reseptit annetaankin käyttöön kaikille Suomen kouluille.
– Kilpailun kautta luomme yhdessä uudenlaista tulevaisuutta suomalaiselle kouluruokailulle ja nostamme kouluruoan arjen sankareiden kunnioitusta, kiteyttää ensimmäisen kouluruokakisan annin Jaana Korkeila-Långsjö IsoMitalta.

Jaana Korkeila-Långsjö
p. 040 581 2388

Sari Mattila
p. 040 738 7780

Kilpailijoiden haastattelupyynnöt:
Ari Korte 
p. 020 7681 407 / 0400 488 985

Yhteistyössä kouluruoka kunniaan!
ELO-säätiö, Campbell Soup Finland Oy / IsoMitta, Saarioinen Oy ja Oy Arla Ingman Ab